Ραγάδες στην εγκυμοσύνη
Οι ραγάδες, με την αντιαισθητική όψη ουλής, είναι ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης που έρχεται μαζί με την εγκυμοσύνη σε πολλές γυναίκες. Αν και δεν εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες, θεωρείται ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, που καθορίζει και την ελαστικότητα του δέρματος.
Τι είναι οι ραγάδες;
Οι ραγάδες εμφανίζονται κυρίως στην κοιλιά ή και το στήθος και είναι μικρές λωρίδες που θυμίζουν ουλή. Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και οφείλονται στον ελαστικό υποστηρικτικό ιστό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Αρχικά έχουν ροζ ή μελανό χρώμα και αργότερα γίνονται λευκές. Με τον καιρό γίνονται λιγότερο ορατές, συνήθως μετά από 9-12 μήνες μετά τον τοκετό, αλλά δεν εξαφανίζονται εντελώς, καθώς η δομή τους παραμένει ίδια.
Ποιοί είναι οι παράγοντες εμφάνισης ραγάδων;
Περισσότερο από το 50% των γυναικών που κυοφορούν θα αποκτήσουν ραγάδες, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ποιές θα τις εμφανίσουν και ποιες όχι! Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κληρονομικότητα είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά επίσης πιθανό να αποκτήσει ραγάδες μια έγκυος γυναίκα που αύξησε απότομα ή υπερβολικά το βάρος της, που κυοφορεί δίδυμα ή μεγαλόσωμο μωρό.
Πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων
Θα βοηθήσει η τακτική ενυδάτωση της επιδερμίδας με ένα απλό ενυδατικό προϊόν σε συνεννόηση πάντα με τον γυναικολόγο σας, ώστε να διατηρήσει την ελαστικότητά της. Η ενυδάτωση θα χρειαστεί να γίνει προληπτικά, δηλαδή θα απλώνετε το προϊόν πριν ακόμη οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά και μετά τον τοκετό, όπου το δέρμα προσπαθεί να επανέλθει στο κανονικό για αρκετό καιρό.
Επίσης, επειδή η υγεία της επιδερμίδας και η ελαστικότητά της εξαρτώνται πολύ από τη διατροφή, θα βοηθήσει η επαρκής ενυδάτωση από μέσα, δηλαδή πρόσληψη αρκετού νερού και σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
Το φαινόμενο των ραγάδων θα είναι πιο έντονο εάν υπάρχει μεγάλη και απότομη αύξηση βάρους, συνεπώς η εγκυμονούσα έχει ακόμη ένα λόγο να διατηρήσει την αύξηση του βάρους της στα φυσιολογικά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ραγάδες δεν αποτελούν ιατρικό πρόβλημα ούτε για τη μητέρα που εγκυμονεί, ούτε για το έμβρυο, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση ή η πρόληψή τους θα πρέπει να γίνει με μέσα ασφαλή και σε συνεργασία με τον γυναικολόγο. Υπάρχουν, επίσης, δερματολογικές μέθοδοι που μπορούν να τις μειώσουν ορατά, που μπορούν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 17 Απριλίου 2012
Διαβάστε επίσης...