Σημάδια που δείχνουν πιθανή εγκυμοσύνη
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αρχίζουν να παράγονται αμέσως μετά τη σύλληψη στον οργανισμό της γυναίκας και προκαλούν διάφορες αξιοπρόσεκτες (στην ίδια) αλλαγές. Ποιά είναι τα σημάδια που μπορεί να σας κάνουν να σκεφτείτε ότι ίσως να είστε έγκυος;
Κόπωση – Το αίσθημα κόπωσης και η υπνηλία μπορεί να μην είναι σημάδια μιας υπερκόπωσης, αλλά εγκυμοσύνης! Δύο μόλις ε βδομάδες μετά τη σύλληψη, το έμβρυο αρχίζει να «χρησιμοποιεί» θερμίδες της μητέρας κι έτσι μαζί με όλες τις ορμονικές αλλαγές, ο οργανισμός ζητά ξεκούραση και ύπνο για να ανταποκριθεί.
Αλλαγές στο στήθος – Ο ιστός στους μαστούς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις ορμονικές αλλαγές. Οι μαστοί αρχίζουν να πρήζονται αμέσως και να πονούν μετά τη γονιμοποίηση εξαιτίας της προγεστερόνης και της χοριακής γοναδοτροπίνης που παράγονται στον οργανισμό. Άλλο πιθανό σημάδι στο στήθος είναι να παρατηρηθεί ότι οι ρώγες γίνονται πιο σκουρόχρωμες, εξαιτίας της δράσης των μελανοκυττάρων.
Ναυτία – Η ναυτία που νιώθει μια γυναίκα μπορεί να μην οφείλεται σε ένα κακό γεύμα, αλλά σε εγκυμοσύνη!
Κράμπες – Οι κράμπες και οι πόνοι που θυμίζουν εκείνα της περιόδου μπορεί να οφείλονται στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στα τοιχώματα της μήτρας.
Κηλίδες αίματος – Ελαφριά αιμορραγία μπορεί να μη σημαίνει περίοδος, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μία στις τέσσερεις γυναίκες εμφανίζουν κηλίδες αίματος κατά την εμφύτευση. Δεν πρόκειται για κανονική έμμηνο ρύση, αφού είναι πιο σύντομη από ό,τι συνήθως.
Φούσκωμα και αέρια – Μεταβολές στη δραστηριότητα του εντέρου, όπως φούσκωμα και αέρια μπορεί να οφείλονται σε εγκυμοσύνη, αν όχι σε προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, όπου με την έλευση της περιόδου το φαινόμενο υποχωρεί. Ένα ακόμη φαινόμενο που αφορά την εντερική λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη είναι και η δυσκοιλιότητα.
Συχνοουρία – Ασυνήθιστη συχνοουρία μπορεί να σημαίνει εγκυμοσύνη και συνήθως οφείλεται σε πιο έντονη δραστηριότητα των νεφρών.
Λιγούρες – Οι λιγούρες εμφανίζονται συνήθως λίγες ημέρες πριν την περίοδο, όμως εάν επιμένουν και η περίοδος δεν έρχεται, δεν αποκλείεται να υπάρχει εγκυμοσύνη.
Πονοκέφαλος – Τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η αύξηση της ποσότητας του αίματος είναι πιθανό να προκαλέσει πονοκεφάλους, κάτι που συνήθως υποχωρεί λίγες εβδομάδες αργότερα όταν ο οργανισμός συνηθίζει στα αυξημένα επίπεδα ορμονών.
Αλλαγές διάθεσης – Με την αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης έρχεται το αίσθημα κόπωσης, αλλά και οι ασυνήθιστες (και συχνά ανεξήγητες) αλλαγές διάθεσης.
Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 26 Απριλίου 2012