Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Πώς επηρεάζει το κάπνισμα το έμβρυο στην εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα το έμβρυο στην εγκυμοσύνη

Οι γιατροί είναι κατηγορηματικοί στο ότι εγκυμοσύνη και κάπνισμα δεν πάνε μαζί, ενώ οι έρευνες που καταγράφουν τις συνέπειες του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό δίνουν τα δικά τους δυσάρεστα στοιχεία. Τι προκαλεί στα αλήθεια το κάπνισμα στο έμβρυο και ποιες επιλογές έχει μια έγκυος καπνίστρια;

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες και τουλάχιστον 60 συστατικά που ενοχοποιούνται για καρκίνο. Όταν η έγκυος καπνίζει, τοξίνες από τις ουσίες αυτές περνούν στη ροή του αίματος της εγκύου και από εκεί στο έμβρυο, καθώς οξυγονώνεται και τρέφεται από το αίμα της εγκύου. Οι ουσίες αυτές φυσικά δεν είναι ωφέλιμες ούτε για το έμβρυο, αλλά ούτε για την ίδια τη γυναίκα (έγκυος ή όχι). Ωστόσο, δύο συστατικά είναι εξαιρετικά βλαβερά και ενοχοποιούνται για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ουσίες αυτές είναι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι σοβαρές, όπως εμβρυικός θάνατος, αποβολή, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης και οφείλονται στο ότι μειώνεται η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

Εάν η ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στο έμβρυο δεν είναι επαρκής, μπορεί να υπάρχουν πολλές συνέπειες, ενώ αναφέρεται ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμβρυικού θανάτου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε τσιγάρο αυξάνει τους κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη και συστήνεται η πλήρης διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα της εγκύου επηρεάζει σε πολλά επίπεδα το έμβρυο, όπως το βάρος του, το μέγεθός του, τη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς. Αναφέρεται ότι το βάρος και το μέγεθος παιδιών που γεννιούνται από καπνίστριες μητέρες είναι μικρότερο του φυσιολογικού, ενώ τα μωρά συχνά έχουν αναπνευστικά προβλήματα και είναι πιο ευπαθή σε άσθμα, ενώ έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο κίνδυνο για το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου Βρεφών.

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, επίσης, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα παιδιά αυτά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μαθησιακές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

Τα στοιχεία  και οι στατιστικές που πληθαίνουν διαρκώς, οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστα για καμία έγκυο γυναίκα. Οποιαδήποτε στιγμή, όμως, μπορεί μια καπνίστρια να διακόψει το κάπνισμα, για χάρη της δικής της υγείας, αλλά και του μωρού που θα φέρει στον κόσμο. Το καλύτερο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να γίνει η διακοπή του καπνίσματος πριν η γυναίκα προσπαθήσει να συλλάβει, ενώ νέες έρευνες αναφέρουν πλέον συνέπειες στο μωρό και για την περίπτωση που ο πατέρας είναι καπνιστής. Στην περίπτωση που η γυναίκα καπνίζει και προκύψει η εγκυμοσύνη, θα πρέπει επίσης να διακόψει το κάπνισμα για μια πιο ομαλή εγκυμοσύνη.

Συχνά, η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διαδικασία και παρόλο που η έγκυος μπορεί να γνωρίζει τους κινδύνους, δυσκολεύεται να αφήσει εντελώς το τσιγάρο. Στην περίπτωση αυτή θα  βοηθήσει πολύ ένα υποστηρικτικό πλαίσιο από ειδικούς στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ βοηθά πολύ η υποστήριξη από τον γιατρό, τον γυναικολόγο, τον σύντροφο της εγκύου και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι και το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει το έμβρυο, ενώ επικίνδυνο θεωρείται το κάπνισμα και όταν η μητέρα θηλάζει καθώς οι βλαβερές ουσίες μεταφέρονται με το μητρικό γάλα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης...