Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το βάρος του βρέφους

Η κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το βάρος του βρέφους

Είναι γνωστό ότι η διατροφή της μέλλουσας μαμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία του αργότερα στη ζωή του. Όμως, σημασία έχει τόσο τι τρώει η έγκυος μητέρα, αλλά και τι δεν θα πρέπει να καταναλώνει στην περίοδο αυτή της ζωής της. Νέες έρευνες βάζουν ξανά στο στόχαστρο την κατανάλωση καφεΐνης από τις εγκύους και τη συσχετίζουν με χαμηλό βάρος γέννησης και παρατεταμένη περίοδο κύησης.

Η τρέχουσα σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι η κατανάλωση καφεΐνης να μην υπερβαίνει τα 300mg ημερησίως, ενώ σε ορισμένες χώρες το όριο αυτό είναι πιο χαμηλά στα 200mg, κάτι που σημαίνει λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ.

Ομάδα Νορβηγών ερευνητών διερεύνησε την επίδραση της καφεΐνης που κατανάλωνε η μέλλουσα μητέρα στο έμβρυο συλλέγοντας στοιχεία για περισσότερο από μια δεκαετία, που αφορούσαν τη διατροφή της εγκύου και στοιχεία από τη γέννηση των μωρών. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, ήταν αρκετά εκτεταμένη και περιλάμβανε σχεδόν 60.000 περιπτώσεις. Η καφεΐνη αφορούσε διάφορες πηγές, όπως καφές, τσάι, αναψυκτικά, κακάο και επίσης γλυκά ή επιδόρπια με κακάο.

Η καφεΐνη, όπως όλα τα θρεπτικά στοιχεία και το οξυγόνο, περνάει μέσα από τον πλακούντα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όμως, το έμβρυο δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα ώστε να την αδρανοποιήσει.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης είχε σχέση με το μικρό μέγεθος των νεογέννητων σε σχέση με την ηλικία τους (εβδομάδες κύησης) και ότι επηρεάζει το βάρος του νεογέννητου. Η επίδραση αυτή αφορούσε όλες τις πηγές καφεΐνης, ενώ παράλληλα ανακαλύφθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης παρατείνει το χρόνο κύησης. Η παράταση αυτή στο χρόνο κύησης ήταν μεγαλύτερη όταν η πηγή της καφεΐνης ήταν ο καφές και μικρότερη όταν η πηγή ήταν π.χ. τσάι.

Τονίζοντας ότι τα μικρά μωρά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορα προβλήματα υγείας, τόσο στην αρχή της ζωής τους όσο και αργότερα, σε σχέση με τα μωρά με κανονικό βάρος, οι επιστήμονες που ολοκλήρωσαν την έρευνα συστήνουν η κατανάλωση καφεΐνης να περιορίζεται από τις εγκύους σε ακόμη χαμηλότερες ποσότητες από τις συνιστώμενες ως σήμερα.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 28/2/2013

Διαβάστε επίσης...