Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Μικρά για την ηλικία κύησης έμβρυα και νεογνά (SGA)

Μικρά για την ηλικία κύησης έμβρυα και νεογνά (SGA)

Ένας νέος όρος χρησιμοποιείται πλέον από τους γυναικολόγους και τους νεογνολόγους για να χαρακτηρίσει μικρά έμβρυα σε σχέση με την ηλικία της κύησης, που θεωρητικά δηλαδή θα έπρεπε να είχαν μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με την εβδομάδα κύησης που διανύεται. Ο όρος είναι «μικρά για την ηλικία κύησης» ή SGA από τον αγγλικό όρο small for gestational age.

Τα έμβρυα αυτά είναι μικρότερα από το 90% των εμβρύων στην ίδια ηλικία κύησης, μπορεί να είναι ανεπτυγμένα σωματικά και νευρολογικά, αλλά είναι μικρότερα σε μέγεθος ή ακόμη μπορεί να έχουν ίδιο μέγεθος με άλλα έμβρυα στην ίδια ηλικία κύησης, αλλά  μικρότερο βάρος ή μάζα σώματος. Σε γενικές γραμμές, είναι υγιή βρέφη, που απλώς έχουν μικρότερο μέγεθος.

Τα έμβρυα αυτά μπορεί να είναι απλώς μικρά από τη φύση τους ή ίσως δεν κατάφεραν να αναπτυχθούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και έτσι δεν βρίσκονται στα όρια στις διάφορες μετρήσεις ή στο εκτιμώμενο βάρος σύμφωνα με τις μεθόδους των γιατρών ανάλογα με την ηλικία κύησης.

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί ένα έμβρυο με SGA, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι τα έμβρυα αυτά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για επιπλοκές στον τοκετό, για προβλήματα υγείας στη βρεφική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή τους. Οι παθήσεις που συνδέονται με το SGA είναι κίνδυνος θνησιγένειας, υποξίας στον τοκετό,  νευροαναπτυξιακές επιπλοκές και αργότερα στην ενήλικη ζωή διαβήτης τύπου 2 και υπέρταση.

Τα μωρά SGA μπορεί να είναι πρόωρα, τελειόμηνα ή να γεννηθούν μετά την 42η εβδομάδα, αναφέρεται, όμως, ότι τα βρέφη SGAπου είναι τελειόμηνα εμφανίζουν μικρότερη επικινδυνότητα για αυξημένη θνησιμότητα ή προβλήματα υγείας. Συνήθως, τα τελειόμηνα νεογνά με SGA έχουν βάρος μικρότερο από 2.500 γραμμάρια.

Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε βρέφη SGA είναι αρκετοί και αφορούν συνήθως την ηλικία της γυναίκας (μικρότερη από 17 και μεγαλύτερη από 35 έτη), πολύ χαμηλό ή πολύ υψηλό βάρος κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, χρήση ουσιών, ύπαρξη αναιμίας ή προβλήματα χρόνιας υπέρτασης, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πολύδυμη κύηση, ιστορικό με προηγούμενο χαμηλό βάρος νεογνού, συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο κ.α.

Οι ειδικοί υγείας που έχουν αναλάβει να παρακολουθούν την κύηση αποφασίζουν αφού γίνει η διαπίστωση ότι πρόκειται για μωρό SGA τις προφυλάξεις που θα λάβουν τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και στον τοκετό και στις πρώτες μέρες φροντίδας του νεογνού.