Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη και ύπνος

Εγκυμοσύνη και ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, ιδιαίτερα όταν αναμένονται αρκετά… ξενύχτια με το μωράκι που περιμένετε! Όμως, είναι τόσο εύκολος ο ύπνος στην εγκυμοσύνη; Μάθετε τα πάντα για τον ύπνο σε αυτή την όμορφη περίοδο αναμονής και λύστε όλες τις απορίες σας.

 

 

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας είναι πιθανό να νιώθετε υπνηλία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για την περίοδο αυτή, καθώς ο οργανισμός εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει τη νέα ζωή που μεγαλώνει μέσα σας. Αργότερα, όμως, και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται στον ύπνο τους, είτε επειδή δεν μπορούν να βρουν μια βολική στάση είτε για άλλους λόγους και τελικά κοιμούνται διακεκομμένα ή λιγότερο από όσο θα ήθελαν.

 

Γιατί είναι δύσκολος ο ύπνος στην εγκυμοσύνη;

Ο βασικότερος λόγος που δυσκολεύει τον ύπνο της εγκύου είναι το μέγεθος του εμβρύου που έχει μεγαλώσει πια αρκετά στο τρίτο τρίμηνο και που κινείται, «κλωτσάει» και που δεν ακολουθεί απαραίτητα τις ώρες κοινής ησυχίας! Αυτό δυσκολεύει την μέλλουσα μαμά να βρει μια βολική θέση, να στρίψει από το ένα πλευρό στο άλλο και γενικά να βολευτεί η ίδια και η κοιλιά της. Τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για όσες γυναίκες έβρισκαν βολικό να κοιμούνται μπρούμυτα, καθώς για λίγο καιρό θα πρέπει να το ξεχάσουν…!

Άλλοι λόγοι που μπορεί να δυσκολεύουν τον ύπνο της εγκύου μπορεί να είναι η συχνή ανάγκη για ούρηση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, λαχάνιασμα, πόνοι στη μέση και στην πλάτη, κράμπες στα πόδια, καούρες και γενικά πεπτικές διαταραχές κ.α.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια που δυσκολεύουν τον ύπνο μπορεί να μην είναι καθαρά σωματικά, αλλά η έγκυος να είναι πια πιο ευαίσθητη, να έχει υπερένταση, να βλέπει εφιάλτες, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί βαθιά, να αισθάνεται στρες ή άγχος για το μωρό που θα έρθει και τις αλλαγές που θα γίνουν κ.α.

Τα καλά νέα; Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά, αναμενόμενα και ευτυχώς… παροδικά! Μόλις γεννηθεί το μωράκι σας, το σώμα σας θα  αρχίσει να επανέρχεται, θα νιώσετε πιο ελαφριές και ευκίνητες! Μετά από τα ξενύχτια για το μωράκι σας λίγους μήνες ακόμη, όλα αυτά θα είναι παρελθόν και θα καταφέρετε να κοιμηθείτε ξανά τις ώρες που έχετε ανάγκη και στη στάση που σας αρέσει!

Στο μεταξύ, δοκιμάστε να κοιμηθείτε βάζοντας διάφορα μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη, την κοιλιά ή τα πόδια σας. Βρείτε μαξιλάρια στο μέγεθος που σας βολεύουν και πειραματιστείτε. Προτιμήστε να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά όπως συστήνουν αρκετοί γιατροί, φάτε ελαφριά το βράδυ, αποφύγετε την καφεΐνη και κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο. Εάν έχετε καούρες κοιμηθείτε με το κεφάλι και τον κορμό λίγο ανασηκωμένο με τη βοήθεια μαξιλαριών. Κοιμηθείτε όποτε μπορείτε μέσα στην ημέρα εφόσον ο ύπνος της νύχτας δεν είναι αρκετός.

Χαλαρώστε, πάρτε αργές ανάσες, χαλαρώστε τους μύες του κορμιού σας, βάλτε απαλή μουσική και ζητήστε τη συμπαράσταση που χρειάζεστε από τον σύντροφο και την οικογένεια. Μην ξεχνάτε ότι κατά την εγκυμοσύνη αντενδείκνυνται ηρεμιστικά φάρμακα και σκευάσματα και προτού σκεφτείτε να πάρετε κάτι τέτοιο από κάποιο φαρμακείο, ακόμη κι αν αναφέρεται ως «φυτικό», θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.