Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Πρωινό ξύπνημα - πώς να γίνει πιο εύκολο

Πρωινό ξύπνημα - πώς να γίνει πιο εύκολο

Μία από τις δυσκολίες που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως γονείς στη σχολική ζωή του παιδιού σας, είναι ότι θα πρέπει να το ξυπνάτε έγκαιρα για να ετοιμαστεί και να πάει στο σχολείο. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι πάντοτε τόσο απλό! 

 

Ύπνος από νωρίς

Τα πιτσιρίκια τις περισσότερες φορές αρνούνται να πάνε για ύπνο, για πολλούς λόγους. Μπορεί να μη θέλουν να διακόψουν το παιχνίδι τους, να θέλουν να δουν τηλεόραση ή να μη θέλουν να χάσουν τη «δράση» που υπάρχει στο σπίτι. Συχνά δυσαρεστούνται που θα πρέπει να κοιμηθούν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν ξύπνιοι. Πολλές φορές, λοιπόν, ακολουθούν το πρόγραμμα των μεγάλων και κοιμούνται αργά.

 

Το πιτσιρίκι θα πρέπει να πηγαίνει νωρίς για ύπνο, στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τις 10 το βράδυ και ιδανικά θα πρέπει να επικρατεί ηρεμία στο σπίτι και στις δραστηριότητες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας όσο το παιδί κοιμάται. Μια καλή ιδέα είναι να «παρασυρθείτε» κι εσείς για να κοιμάστε νωρίς, κάτι που σίγουρα θα σας βοηθήσει.

 

Διάρκεια ύπνου

Ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο θα πρέπει απαραίτητα να κοιμάται 10 ώρες, ώστε να μπορεί ο οργανισμός του να αποκαθιστά τις φυσικές φθορές της ημέρας και να αποθηκεύει την απαραίτητη ενέργεια.

 

Σταθερό ωράριο

Αν και είναι δελεαστικό να αφήσετε το πιτσιρίκι να κοιμηθεί περισσότερο το Σαββατοκύριακο, αυτό είναι ικανό να αποσυντονίσει το πρόγραμμά του και το βιολογικό του ρολόι για τις επόμενες ημέρες. Επιδιώξτε να κοιμάται και να ξυπνάει τις ίδιες ώρες, όσο είναι δυνατόν, ενώ εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε ένα ξενύχτι, καλό είναι την επόμενη ημέρα να μην έχει σχολείο ή άλλο απαιτητικό πρόγραμμα.

 

Πριν τον ύπνο

Έχουν μεγάλη σημασία όσα συμβαίνουν πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την ποιότητά του. Φροντίστε το πιτσιρίκι να έχει μια ήπια δραστηριότητα πριν τον ύπνο, καθώς η έντονη δραστηριότητα θα διατηρήσει τα επίπεδα διέγερσης αρκετά ψηλά για αρκετή ώρα ακόμη, δυσκολεύοντας τον ύπνο.

 

Τηλεόραση

Η τηλεόραση, επίσης, κατηγορείται ότι διεγείρει τον εγκέφαλο και επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο, ειδικά όταν βλέπει κανείς πριν κοιμηθεί. Επειδή για τα περισσότερα παιδιά η τηλεόραση ανήκει στο βασικό καθημερινό «μενού» και δε σηκώνει πολλές απαγορεύσεις, τουλάχιστον φροντίστε να είναι όσο πιο ήπιο το πρόγραμμα που παρακολουθεί το παιδί και σκεφτείτε έστω ότι μειώνει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κάτι που βοηθάει στη χαλάρωση.

 

Μπάνιο

Πολύ χαλαρωτικό είναι, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα χλιαρό μπάνιο πριν από τον ύπνο. Εάν εφαρμόσετε αυτή τη ρουτίνα και το παιδί κάνει ένα μπάνιο πριν πέσει στο κρεβάτι, θα ενισχύσετε αρκετά την ποιότητα του ύπνου του.

 

Γάλα για βραδινό γεύμα

Μια ακόμη φυσική συνταγή για καλό ύπνο είναι ένα ποτήρι χλιαρό γάλα πριν τον ύπνο. Το γάλα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, πρόκειται για «ελαφριά» τροφή (αφού δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών), που όμως η πέψη της διαρκεί αρκετές ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπει στον οργανισμό να παραμείνει για αρκετές ώρες χωρίς φαγητό. Έτσι, το πιτσιρίκι σας θα έχει «ελαφρύ στομάχι» χωρίς να πεινάσει μέσα στη νύχτα.

 

 

Η συνταγή: σταθερότητα στο ωράριο και επαρκής ύπνος. Αυτό δεν θα είναι πάντοτε εφικτό, αλλά θα πρέπει να είναι ο κανόνας, που θα έχει και κάποιες αναπόφευκτες εξαιρέσεις. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το παιδί θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί σε μια ρουτίνα ύπνου έπειτα από περιόδους διακοπών και ότι θα πρέπει το βοηθήσετε να επανέλθει σταδιακά και να εξασφαλίσετε επαρκή χρόνο προσαρμογής.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 4 Σεπτ. 2010