Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Τιμωρία VS Επιβράβευση

Τιμωρία VS Επιβράβευση

Την ώρα που έχετε αγανακτήσει από την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας και του φωνάζετε ότι θα του κρύψετε το αγαπημένο του παιχνίδι για όλη την εβδομάδα ή κάτι παρόμοιο και βλέπετε πως η απειλή αυτή δε φέρνει πια κανένα αποτέλεσμα… μην απελπιστείτε! Σκεφτείτε μια καλή εναλλακτική λύση: αντί να το τιμωρήσετε, να το επιβραβεύσετε για την καλή του συμπεριφορά!

 

Σκεφτείτε πόση διαφορά θα είχε, εάν σας έλεγε το αφεντικό σας «αν δεν ετοιμάσεις γρήγορα αυτή την αναφορά, θα σου κόψω χρήματα από το μισθό» ή εάν σας έλεγε «εάν ετοιμάσεις γρήγορα αυτή την αναφορά, θα πάρεις bonus». Πώς θα νιώθατε σε κάθε περίπτωση και με τι διάθεση θα κάνατε αυτό που σας ζητούσε;

 

Κάπως έτσι νιώθουν και τα παιδιά. Οι απαγορεύσεις και οι στερήσεις κάποια στιγμή αρχίζουν να μην έχουν αποτέλεσμα ή μεγαλώνουν περισσότερο τις εντάσεις και τον εκνευρισμό του παιδιού. Η τιμωρία συχνά διεγείρει αισθήματα αδικίας και θυμού. Αντίθετα, η επιβράβευση είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη και βάζει το παιδί στη λογική να περιμένει κάτι ευχάριστο, εάν συμπεριφερθεί με τον τρόπο που του ζητάτε.

 

Αντί, λοιπόν, να δημιουργηθεί εκνευρισμός στο παιδί επειδή θα του στερήσετε κάτι ή θα το τιμωρήσετε, προκαλέστε την καλή του συμπεριφορά κάνοντάς το να αισθανθεί ότι την αναγνωρίζετε και την ανταμείβετε.

 

Έτσι, την κρίσιμη στιγμή, ρίξτε τις εντάσεις, ξεχάστε τις απειλές και πείτε ήρεμα και με χαμόγελο πως η καλή συμπεριφορά του θα αμειφθεί, για παράδειγμα με μια βόλτα, μια ταινία ή κάτι παρόμοιο που αρέσει στο παιδί σας. Το πιτσιρίκι σας μπορεί να ξαφνιαστεί, αλλά το ίδιο κι εσείς που πιθανόν να το δείτε να γίνεται υπάκουο τόσο γρήγορα!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 7 Σεπτ. 2010