Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές Συνταγή για την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα

Συνταγή για την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα

Η κοπή της Βασιλόπιτας είναι από τα αγαπημένα έθιμα μικρών και μεγάλων. Σε ποιό κομμάτι θα βρίσκεται το φλουρί, μαζί και η τύχη για όλο το έτος; Για να απολαύσετε καλύτερα τη στιγμή, το  mamakid σας δίνει την παρακάτω συνταγή.

 

          Υλικά

  • 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. γάλα
  • 90 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 8 αυγά
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο

 

1. Ζεστάνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και αφού γίνει χλιαρό, ρίχνετε μέσα τη μαγιά και την αφήνετε να λιώσει για περίπου 10 λεπτά. Επίσης, ζεστάνετε το βούτυρο και αφήστε να γίνει χλιαρό.

2. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε με το κουτάλι το αλεύρι και τη ζάχαρη και φτιάξτε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Εκεί μέσα ρίξτε το γάλα με τη μαγιά, το χλιαρό βούτυρο, τα αυγά και το μαχλέπι. Ζυμώστε με το μίξερ χτυπώντας μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.

3. Σκεπάστε τη λεκάνη με το μίγμα με μία πετσέτα και αφήστε τη μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος του. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου, θα χρειαστεί περίπου 1 έως 1 ½ ώρα.

4. Αφού έχει φουσκώσει στο διπλάσιο η ζύμη σας, ζυμώστε τη για λίγη ώρα με τα χέρια σας με απαλές κινήσεις. Στη συνέχεια τοποθετήστε τη σε ένα στρογγυλό ταψί, που θα έχετε βουτυρώσει ή θα έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε αυτό το στάδιο, θα βάλετε μέσα και το «φλουρί» της πίτας, που είναι ένα νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.

5. Σκεπάστε πάλι με πετσέτα το ταψί και περιμένετε ξανά 1 έως 1 ½ ώρα για να φουσκώσει ξανά.

6. Αφού έχει «ανέβει» η ζύμη σας, χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού και απλώστε το στο πάνω μέρος της ζύμης με ένα πινέλο. Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε με φέτες από αμύγδαλο ή να χρησιμοποιήσετε ξεφλουδισμένα αμύγδαλα για να σχηματίσετε τον αριθμό του νέου έτους 2011.

7. Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 45 έως 60 λεπτά και η βασιλόπιτα είναι έτοιμη!

 

Καλή επιτυχία!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 7 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάστε επίσης...