Αρχική σελίδα Το Χαμόγελο του Παιδιού

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός για τα παιδιά, που συμπλήρωσε ήδη 15 χρόνια δράσης. Ξεκίνησε ως επιθυμία του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, που, λίγο πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή, αποτύπωσε στο ημερολόγιο του το παιδικό αυτό όραμα.

Μέσα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη βοήθεια εργαζομένων και εκατοντάδων εθελοντών ρέουν 365 ημέρες το χρόνο δεκάδες δράσεις για τη φροντίδα και προστασία της σωματικής και της ψυχικής υγείας, αλλά και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο. 

Ολόκληρος ο οργανισμός επιβιώνει αποκλειστικά χάρη στις χρηματικές δωρεές του απλού κόσμου και τις χορηγίες -χρηματικές ή σε είδος– φίλων και εταιρειών που συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στην ποιοτική κάλυψη των αναρίθμητων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εκπροσωπεί το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση και την εμπιστοσύνη του κόσμου και η δράση του είναι ευρέως γνωστή, ενώ διατηρεί πολλές σημαντικές διεθνείς συνεργασίες. Ορισμένα πεδία δράσης είναι πιο γνωστά από άλλα, όμως όλα μαζί συντελούν σε όσα έχει στόχο να προσφέρει ο οργανισμός, με σκοπό το χαμόγελο στο πρόσωπο κάθε παιδιού.

 

Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά S.O.S. 1056

Ανάμεσα στις δράσεις του οργανισμού, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Γραμμή S.O.S. 1056, η οποία έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά S.O.S. 1056.

Πρόκειται για μια ανοιχτή γραμμή με βασικό σκοπό την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η κλήση είναι δωρεάν από καρτοτηλέφωνα και κινητά και η γραμμή λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα και στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Οι συνομιλίες είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται κι έτσι οποιοσδήποτε θελήσει, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς και άλλα πρόσωπα, μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες, συμπαράσταση ή στήριξη από τους ειδικούς της γραμμής.

 

Τα Πεδία Δράσης του Οργανισμού

  • Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά και Εθνικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Εξαφάνισης, Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των Παιδιών
  • Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά «SOS 1056»
  • 116000 Ενιαία Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά
  • AMBER ALERT HELLAS (με την συνεργασία 51 κρατικών και ιδιωτικών φορέων)
  • Επιτόπια παρέμβαση σε περιστατικά παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο
  • 10 Σπίτια Φιλοξενίας Παιδιών για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλη την Ελλάδα
  • 2 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά ή/και οικονομικά προβλήματα.
  • Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης για παιδιά και εφήβους με σοβαρές ασθένειες και για τις οικογένειες τους
  • Σπίτι Παιδιών με Ογκολογικά Προβλήματα «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ»
  • Συμβουλευτική προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους
  • Στήριξη παιδιών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υγείας σε ολόκληρη την Ελλάδα
  • Κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος, αιμοπεταλίων και μυελού των οστών
  • Υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, σε όλη την Ελλάδα -στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ- για την ασφαλή μεταφορά παιδιών και νεογνών
  • Προληπτική Ιατρική και Οδοντιατρική σε σχολεία και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα με κινητές μονάδες του Οργανισμού
  • Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα
  • Δημιουργική Απασχόληση στα Αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» & «Μακεδονία»
  • Προγράμματα ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών

 

Για περισσότερα ή για να μάθετε πώς μπορείτε να στηρίξετε τον οργανισμό επικοινωνήστε:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κεντρική Υπηρεσία: Ζήνωνος Ελεάτου 10 15124, Μαρούσι  - τηλ. 210 3306140 φαξ: 210 3843038  

 www.hamogelo.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   

 

«Όλοι, ξέρουμε συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια, ας ενωθούμε όλοι κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται: «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»

Από το ημερολόγιο του Ανδρέα Γιαννόπουλου, Νοέμβριος 1995

 

Το mamakid συνεργάζεται και στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»