Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών

0 - 12 μηνών

Μωρά και ανθρώπινη φωνή

Τα μωρά και τα νεογέννητα δεν παύουν να μας εκπλήσσουν με τις εξαιρετικές ικανότητες που έχουν από τη στιγμή που γεννιούνται. Δεν παύουν, μάλιστα, να εκπλήσσουν συχνά και τους επιστήμονες, που προσπαθούν να παρακολουθήσουν την αναπτυξιακή τους πορεία και τις αντιληπτικές τους ικανότητες. Πρόσφατα, ανακαλύφτηκε ότι ο εγκέφαλος των μωρών είναι από νωρίς ευαίσθητος στους ήχους της ανθρώπινης φωνής, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Current Biology.

Περισσότερα...

Ανίχνευση της βαρηκοΐας στα παιδιά

Η βαρηκοΐα αποτελεί τη συχνότερη συγγενή διαταραχή στην παιδική ηλικία, με επίπτωση σημαντικά μεγαλύτερη από άλλες γνωστές παθήσεις, όπως ο διαβήτης . Υπολογίζεται ότι 1-2 παιδιά στα 1000 γεννιέται με σοβαρή αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα (πρακτικά κώφωση), ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των νεογνών με ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη βαρηκοΐα μικρότερου βαθμού. Ο επιπολασμός της βαρηκοΐας είναι ακόμη μεγαλύτερος σε μεγαλύτερα παιδιά, καθώς πολλές επίκτητες αλλά και κληρονομικές βαρηκοΐες προστίθενται με την πάροδο του χρόνου.

Περισσότερα...

Σύγκαμα στα μωρά

Το σύγκαμα του μωρού, όσο κι αν δεν θέλετε να συμβεί, είναι ένα συχνό φαινόμενο στη βρεφική ηλικία, κυρίως εξαιτίας της πάνας που φοράει το μωρό. Τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε ή και να το προλάβετε; 

Περισσότερα...

Ειδικά βρεφικά γάλατα

Έχει παρατηρηθεί έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία γάλακτος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης όλων των βρεφών. Πρόκειται για προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «ειδικά γάλατα» και που απευθύνονται σε βρέφη με συγκεκριμένα προβλήματα, από απλούς κολικούς ή δυσκοιλιότητα, έως ειδικά γάλατα για βρέφη με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις, όπως η γαλακτοζαιμία.

Περισσότερα...

Τροφική δηλητηρίαση στα παιδιά

H τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών, τόσο σε ενηλίκους όσο και παιδιά, δεν είναι όμως ένα τόσο συχνό πρόβλημα συγκριτικά με τις απλές ιογενείς γαστρεντερίτιδες οι οποίες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα και μεταδίδονται εξαιρετικά εύκολα στο σχολικό περιβάλλον.

Περισσότερα...

Μητρική γλώσσα - όλα ξεκινούν από την κοιλιά της μαμάς!

H μητρική γλώσσα είναι κάτι περισσότερο από τη γλώσσα που μάθαμε να μιλάμε επειδή γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μία συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. Είναι η γλώσσα που ακούγαμε να μιλάει η μητέρα μας όταν βρισκόμασταν ακόμη στη μήτρα της και αργότερα η γλώσσα στην οποία μας καλωσόριζε στον κόσμο και χρησιμοποιούσε στα πρώτα λόγια αγάπης της.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...